Novosti

  • Home
  • Services
  • KUTAK ZA VELIKE I MALE PACIJENTE

KUTAK ZA VELIKE I MALE PACIJENTE

HIGIJENA ZUBI:

Još kao male uče nas da je briga o zubima vrlo bitna, te da ih je potrebno njegovati. Dobra dentalna higijena vrlo je bitna za zdravlje zubi. Dentalna higijena prevenira bolesti desni, karijes i loš zadah.

ČETKANJE ZUBI:

Četkajte zube najmanje dva puta dnevno ili ako je moguće nakon svakog obroka. Upotrebljavajte pastu za zube sa fluoridom, jer je baš on zadužen za prevenciju karijesa i ostalih neugodnih bolesti zubnog mesa (desni). Uvijek upotrebljavajte medium ili soft četkicu nikako hard, te uvijek četkajte unutarnju i vanjsku površinu zubi.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA KAO BONUS

Isperite usta sa vodicom, to je također vrlo bitno za oralnu higijenu i osim što osvježava dah pomaže u prevenciji bolesti zubi i desni. Nabavite vodicu za ispiranje usta koja ima u sebi fluorida . Tekućina za ispiranje nije zamjena za zubnu četkicu i nemojte pretjerivati jer neke mogu potamniti boju vaših zuba.

KARIJES, PREHRANA I POSJET STOMATOLOGU

Previše šećera nije dobro za zube jer uzrokuje karijes. Umjesto slatkiša uzmite neku voće ili nemasni jogurt. Posjećujte stomatologa redovito, kontrole su bitne kako bi na početku moguće bolesti mogli reagirati. Najmanje svakih šest mjeseci posjećujte zubara bez obzira da li primjećujete neke promjene na zubima ili ne. Također kao stomatolog mogu Vam profesionalno očistiti zube od naslaga, kamenca i potencijalnih “aktivatora” karijesa.

BRUKSIZAM

To je nesvjesno stiskanje zubi u snu (tkz.škrgutanje). Puno pacijenata ima te simptome ali ne pridaje tome dovoljno pažnje. Škripanje zubi u snu ukazuje na ozbiljne poremećaje koje mogu štetno djelovat na zube ali i na temporomandibularni zglob. Kako jedan ortoped reče to je sigurno ozbiljniji problem nego kad čovjek ima bolesno koljeno. Jer, postoji umjetno koljeno ili štap sa kojim će čovjek hodati. Na žalost za čeljusni zglob ne postoji ništa slično. Osobe koje pate od bruksizma u samim počecima ne mogu to primijetiti jer se on manifestira tokom spavanja u snu, drugi ukućani mogu skrenuti pažnju na to. Stomatološka terapija – prilagodba zagriza, intraoralni nadomjestak (udlage). Udlaga je protetski nadomjestak koja se nosi preko noći te amortizira pritisak zubi i na taj način rasterećuje zglob a zube štiti od pretjeranog trošenja.

GINGIVITIS:

Zdrave desni su svijetlo crvene ili tamno roza boje te čvrsto prijanjaju za zube. Kod gingivitisa su ljubičasto-crvene, sjajne i meke, pri pranju lako krvare te je prisutna otečenost. Može doći do pogoršanja uzimanjem određenih lijekova, trudnice su vrlo podložne ovoj bolesti zbog hormonskih promjena. Može se pojaviti naglo, a ponekad se razvija do kroničnog oblika, koji je izazvan pretjeranim razmnožavanjem bakterija u ustima. Kako bi se utvrdio stupanj bolesti, rendgenskim snimanjem može se ustanoviti u kakvom je stanju kost u kojoj se zubi nalaze.

Kontakt


e-mail:darja@stomatolog-basic.hr
Telefon/Fax: 01 3883 661
Mobitel: 091 2408 333
Adresa:
Međimurska 17/2 lijevo
10000 Zagreb
Hrvatska

Radno Vrijeme

Srijeda-Petak: prijepodne
Ponedjeljak-Utorak-Četvrtak: popodne
(kod hitnih slučajeva, rad po dogovoru)


NAČINI PLAĆANJA
Gotovina

Društvene mreže